Bijeenkomsten op je werk en natuurlijk ook congresborrels … lang niet iedereen vindt ze leuk. Misschien ben jij iemand die liever achter zijn bureau zit te werken dan te moeten socializen. Of misschien heb je de komende tijd gewoon teveel van dit soort bijeenkomsten. Lees hieronder verder.

Dit is de nieuwsbrief van Elders Loopbaan – perspectief voor onderzoekers.

Elders Loopbaan helpt wetenschappelijk onderzoekers en docenten om hun perspectief te betrekkenen op hun keuzes.

In deze nieuwsbrief vind je de volgende punten:

- Hoe kun je het aangename met het nuttige verenigen tijdens de borrels en lunches in deze periode?

- Congrestip maart

- Zojuist geplaatste artikelen van onderzoekers

- Reageren

Borrels, lunches en daar voorbij!

Bijeenkomsten op je werk en natuurlijk ook congresborrels … lang niet iedereen vindt ze leuk. Misschien ben jij iemand die liever achter zijn bureau zit te werken dan te moeten socializen. Of misschien heb je de komende tijd gewoon teveel van dit soort bijeenkomsten. Hoe komt dat eigenlijk dat werkborrels, -lunches niet alleen maar leuk zijn en misschien van te voren al een druk op je leggen? Want je ervaart ze anders dan een borrel met collega’s of vrienden; die zijn gezellig (toch?!).

Werkborrels brengen collega’s en andere contacten in een informele sfeer bij elkaar. Het is gemakkelijk om bij te praten en om nieuwe mensen te leren kennen. Je kunt mensen persoonlijk wat beter leren kennen, maar ook qua werk. Het is ook nog eens functioneel om mensen te kennen. Je spreekt elkaar gemakkelijk aan als je elkaar kent en gemeenschappelijke interesses of gezamenlijke belevenissen hebt (ook al zijn dat eerdere congressen of eerdere nieuwjaarsspeeches). Je kunt elkaar ook bijpraten over waar je mee bezig bent en wat je beoogt. En je kunt gemakkelijk een afspraak maken om op een later tijdstip vakinhoudelijk verder te praten.

Dat maakt ook direct duidelijk wie het extra gezellig heeft tijdens zo’n bijeenkomst: iemand die al veel bekenden heeft en gemakkelijk nieuwe mensen leert kennen en daar plezier in heeft. Ook iemand die zich gemakkelijk in een groep beweegt en zeker is over zijn eigen prestaties heeft plezier op borrels.

Geldt dit niet (helemaal) voor jou?

Dan heb ik een overlevingstips voor je: maak de informele bijeenkomst nuttig voor jezelf! Richt je voordat je naar de bijeenkomst gaat op de opbrengst die je van die bijeenkomst wilt hebben. Wat wil je in ieder geval gedaan hebben of wie wil je in ieder geval gesproken hebben, zodat je later op het gesprek terug kan komen? Misschien heb je wat aan de volgende categorieën gespreksdoelen.

1. Persoonlijke vaardigheden vergroten in het contacten leggen

o Probeer met een aantal onbekende mensen te spreken

o Probeer een ‘gemeenschappelijke deler’ te vinden in die contacten

o Oefen om te vertellen wat je met je huidige onderzoek wilt bereiken en waar je nu staat

2. PR voor jou en je werk

o Bekend raken bij meer mensen

o Interesse vergroten voor jouw werk door er meer bekendheid aan te geven

o Afspraak maken met iemand die buiten jouw kaders denkt

o Afspraak maken met iemand die goed is voor je carrière

3. De ander centraal:

o Contacten leggen, meer mensen leren kennen

o Het vak van anderen beter leren kennen

o Proberen uit te vissen hoe je anderen kunt helpen met informatie of iets anders

o Feedback/compliment geven (of vragen) op een aanpak of artikel van een ander

o Kijk ook bij de in deze nieuwsbrief genoemde artikelen hieronder of je een onderwerp ontdekt dat interessant is voor iemand in je netwerk en attendeer haar of hem hierop

Mensen leren kennen brengt je in contact met hún kennissenkring, met hún kennis en met de vragen die zíj hebben. Ik hoop dat je zo het nuttige met het aangename kunt verenigen. Veel plezier en succes!

Congrestip

De eerste beurs op banengebied in 2008 is De Nationale Carrièrebeurs. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart 2008 wordt dit grote carrière-evenement van Nederland gehouden. De beurs wordt gehouden in de RAI in Amsterdam en richt zich op starters en Young professionals.

Ook ervarener professionals kunnen er zich gemakkelijk oriënteren op ontwikkelingen en bedrijfsculturen bij 300 werkgevers.

Tijdens de beurs vinden ook veel Nationale Branchecongressen plaats. Deverschillende congressen bieden een uitgebreid programma met vakinhoudelijke en carrièregerichte workshops op het gebied van onder andere Accountancy, Farmacie, Techniek, IT,Overheid en Legal.

De Carrièrebeurs Overheid vindt pas in november 2008 plaats.

Zojuist geplaatste artikelen van onderzoekers

Onderzoekers gebruiken de site van Elders Loopbaan om jou te informeren over nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd vergroten zij hiermee de vindbaarheid van hun onderzoek via Google en andere zoekmachines. Klik op de titel en lees.

From Zero to Hero?
Van: drs. A.J. Zwaan
Koos Zwaan heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan onder kandidaten voor Idols 3. Het onderzoek wijst uit, dat echte kanshebbers om Idols te winnen al ervaren zangers zijn.

Beyond good intentions - improving diabetes self-care
Van: Thoolen, drs. B.J.
Zelfzorg cursus kan zeer effectief zijn bij de behandeling van recent ontdekte diabetes.

Music taste groups and problem behavior
Van: Mulder, drs. J.
Hoe muziekvoorkeur van adolescenten kan samenhangen met het internaliseren of externaliseren van problemen

Niet de moeite waard om over te praten?
Van: Wiesmann, drs. S.
Impliciete en expliciete besluitvorming van paren over hun verdeling van werk en huishouden

Stuur zelf ook een abstract in van je publicaties. Hiermee vergroot jede bekendheid van je onderzoeksveld bij de lezers van deze site en bij geïnteresseerden in jouw onderwerp die via onder meer Googleinformatie zoeken. Lees meer onder Stuur uw artikelen.

Reageren?

Wil je reageren op een item uit deze nieuwsbrief of wil je meer weten over ‘gericht netwerken’ bijvoorbeeld, laat het ons weten. We gaan er dan in een volgende nieuwsbrief op in. Neem dan contact op via coach@eldersloopbaan.nl

Ken je anderen voor wie deze nieuwsbrief interessant zou kunnen zijn? Mail deze nieuwsbrief dan aan hen door! Ze kunnen zich ook abonneren via http://www.eldersloopbaan.nl/

’n Goeie tijd!

Elders Loopbaan