Mijn tandarts werkt nog één week. Direct daarna gaat zij op vakantie; haar werk is immers klaar. Bij denkers, kenniswerkers is dat anders. De informatie en het werk zit in het hoofd. Hoe neem je daar vakantie van? Het vooruítzicht van vakantie zorgt vaak voor extra werkdruk. Lees hieronder verder.


Dit is de nieuwsbrief van Elders Loopbaan – perspectief voor onderzoekers.
Elders Loopbaan helpt wetenschappelijk onderzoekers en docenten om hun perspectief te betrekkenen op hun keuzes.

In deze nieuwsbrief vind je de volgende punten:
  • Hoe krijgen denkers vakantie van hun werk?
  • Congrestip september
  • Zojuist geplaatste artikelen van onderzoekers
  • Reageren


Hoe krijgen denkers vakantie van hun werk?

Mijn tandarts werkt nog één week. Direct daarna gaat zij op vakantie; haar werk is immers klaar. Bij denkers, kenniswerkers is dat anders. De informatie en het werk zit in het hoofd. Hoe neem je daar vakantie van?

Het vooruítzicht van vakantie zorgt vaak voor extra werkdruk. Je eigen verwachtingen aan je prestaties verhogen die druk; en alle afrondende uitjes in deze periode maken het gewoonweg … vól. Je hoofd zit vol met gedachten aan wat af moet. Terwijl je het liefst gaat denken aan vakantiebestemming en activiteiten als zonnen, lezen en bergbeklimmen.

Wat je nodig hebt is om met een gerust hart je werk los te laten. Een gerust hart in deze krijg je door overzicht te hebben en te weten waar je staat.

Een prettige manier om je werk af te sluiten is om op een rijtje te zetten wat je in het afgelopen halfjaar gelukt is. Wat heb je aan nieuwe stappen gezet, welke contacten waren leuk om te onderhouden? Welke publicaties heb je voorbereid of geaccepteerd gekregen? Welke progressie zie je in de samenwerking?

Deze evaluatie brengt je waarschijnlijk in een mooi ‘scharreltempo’ en in een goeie vakantiestemming. Bovendien heb je al op een rijtje staan waar je ná de vakantie de draad kan oppakken.


Congrestip

Op het congres ‘Carrière en Kinderen’ in de RAI op 14 en 15 september 2007 geeft Steffi Wiesmann een workshop over het onderhandelen over de verdeling van werk, zorg en huishouden:

Met je partner onderhandelen over de taakverdeling?
Het streven is eerlijk delen, maar misschien gaat dat niet vanzelf.
Een workshop voor vaders en moeders (in wording).

In deze workshop is er ruimte om de verdeling van verantwoordelijkheden en taken tussen jou en je partner van een afstand met een frisse blik te bekijken en met elkaar te bespreken. Jullie gaan onderzoeken hoe je het werk met elkaar verdeeld en wat mogelijke alternatieven zijn om dit beter in te richten. We zullen valkuilen in de verdeling van werk, zorg en huishouden laten zien, en hoe je die samen kunt vermijden.

Veranderingen kunnen in jullie verdeling van taken liggen (wie, wat, wanneer, hoe vaak en hoe), hoe je dit met elkaar afspreekt, of bijvoorbeeld in het uitbesteden van bepaalde taken, maar ook in de verdeling van het betaalde werk (minder/meer/ander werk). Door het zwart op wit bekijken van de verdeling ontdek je jullie eigen verbeterpunten. Het is verrassend wat een frisse blik op de verdeling oplevert.

Aanmelden voor het congres, inclusief workshops en beurs op: http://www.carriere-en-kinderen.nl/
 

Zojuist geplaatste artikelen van onderzoekers

Mieke Sonnenschein promoveerde op 10 juni op burnoutklachten; volledig herstel na burnout is goed mogelijk!

Stephanie Wiesmann publiceert over taakafspraken tussen jonge ouders; veel ouders richten hun verantwoordelijkheden net zo in als hun ouders.

En Lucy Crane publiceerde over slokdarmkanker: het komt vaker voor, maar is minder frequent dodelijk.

Heb je ook onlangs een artikel gepubliceerd en wil je dat via internet toegankelijk en vindbaar maken voor je doelgroep? Publiceer een abstract van je artikel op http://www.eldersloopbaan.nl/! Zo vergroot je op een gemakkelijke manier je bereik!
 

Reageren?

Wil je reageren op een item uit deze nieuwsbrief of wil je meer informatie? Neem dan contact op via coach@eldersloopbaan.nl

Ken je anderen voor wie deze nieuwsbrief interessant zou kunnen zijn? Mail deze nieuwsbrief dan aan hen door! Ze kunnen zich abonneren via http://www.eldersloopbaan.nl/

Fijne vakantie,

Elders Loopbaan