E-zine Elders Loopbaan april 2010

4 tips om je werk afgerond te krijgen.

Het jaar is volop aan de gang. Alles draait op volle toeren. De werkdruk neemt toe en deadlines gaan komen. Het gevaar kan zijn dat je door alle drukte je werk niet afkrijgt en veel stress ervaart.

Deze nieuwe e-zine staat totaal in het teken van hoe je in de drukte en afleiding toch je werk af kunt krijgen.

Testimonial

“Ik wilde een beter inzicht krijgen in wat ik wil. De grotendeels onoverzichtelijke periode als je als aio aan het werk bent, wilde ik leren structureren aan de hand van m’n eigen doelen, mogelijkheden en wensen. Jeanet Elders heeft me een aantal handvaten gegeven om dit te doen. Eentje die ik nu gebruik is heel concreet: tijd vrijmaken in mijn agenda om te werken aan punten die er anders snel bij inschieten maar wel zeer belangrijk zijn (zoals verdiepen in statistiekkennis, werken aan uitdieping onderzoeksvoorstel, artikelen lezen en nieuwe experimenten bedenken).” Karin, aio.

Dit is Karins ervaring. Misschien speelt dat bij jou ook:

De werkdruk voor jou als onderzoeker is hoog. Onderzoeksvoorstellen schrijven, onderzoek plannen, publicaties schrijven, onderwijs geven en voorbereiden, beschikbaar zijn voor studenten en nog veel meer. Er lijkt weinig tijd voor al de taken die bij je functie horen en daarbij komen altijd andere onverwachte zaken die geregeld moeten worden.

Misschien herken je dat wel… er is elke keer een grote berg werk, wat er voor zorgt dat je nauwelijks weet waar je moet beginnen. Aan het begin van de dag werk je je mails af en pak je kleine, snel af te strepen klusjes aan. Ondertussen weet je dat grotere klussen blijven liggen; je komt er gewoon niet toe.

Het gebeurt misschien steeds vaker dat je werk mee naar huis neemt, om daar misschien nog wat meters te maken. Bij de een is het al een gewoonte geworden om ’s avonds en in het weekend te werken; bij de ander blijft het werk gewoon in de tas zitten. Al met al levert dat niet een vrij weekend op. In je hoofd ben je regelmatig met je werk bezig. Hoe krijg je al je werk gedaan? Wanneer heb je echt vrij en heb je het gevoel dat je werk af is?

Het is allemaal heel begrijpelijk… In de eerste plaats is er regelmatig echt te weinig tijd om het werk gedaan te krijgen. Bovendien heeft jouw werk ten opzichte het werk ten opzichte van het werk dat vroeger werd gedaan geen duidelijke grenzen, want: wanneer is jouw voorstel nu goed? Kan het nog een slag beter? Kan jij nog beter? Daarnaast veranderen de eisen aan je werk regelmatig. Je krijgt hulp van student-assistenten maar moet ze wel gaan begeleiden en dat vergt meer voorbereiding. En dan hebben we het nog niet eens over de constante afleiding van e-mails, telefoontjes, vragen en gezellige collega’s. Binnen een baan als de jouwe is het moeilijk om steeds productief te zijn.

Wat je nodig hebt is overzicht… over wat je wil bereiken en over wat er van je verwacht wordt. Je hebt reflectie-tijd nodig zodat je gaat zien wat voor jou belangrijk is. Dit geeft je duidelijkheid, helderheid en focus zodat je rust in je hoofd hebt en weer met plezier kan gaan werken.

Waar kun je mee beginnen om je werk gedaan te krijgen?

4 tips die je op weg helpen:


1. Benoem de verschillende rollen of hoofdtaken die je hebt.

Voor je onderzoek onderscheid je bijvoorbeeld:

  • “Organisatie van het onderzoek”, naast
  • “Analyseren” en “Schrijven”.

Voor onderwijs bijvoorbeeld:

  • “Voorbereiding”,
  • “Tentamens maken/nakijken”,
  • “Begeleiding studenten” en
  • “Overleg-taken”.

Je functieomschrijving en de praktijk leveren de input hiervoor. Misschien wil je hierbij ook wel andere rollen betrekken als partner, ouder, vriend(in).

2. Noteer voor elke rol of hoofdtaak wat je concreet gerealiseerd wilt hebben aan het einde van een periode (op 1 juni bijv.).

Je noteert het resultaat dat je voor ogen hebt. Bijvoorbeeld:

  • “Voor mijn hoofdtaak “Organisatie van het onderzoek” wil ik op 1 juni al mijn 20 proefpersonen hebben ingepland.”. Of:
  • “Voor de hoofdtaak onderwijs wil ik op 1 juni de cijfers ingeleverd hebben van de 16 scripties en wil ik een lijstje hebben van de uitbreidingen die ik in augustus verwerkt wil hebben in de reader.”

3. Plan per eindresultaat terug.

Plan vanaf je gewenste eindresultaat de eerdere deadlines van deelresultaten in in je agenda.

Bijvoorbeeld voor “Organisatie van het onderzoek”:

  • "Op 1 mei weet ik wat voor proefpersonen ik nodig heb en waar ik die kan vinden."

Of voor onderwijs:

  • "Op 1 mei format af voor beoordeling scripties."

4. Plan een vast moment in de week waarin je vaststelt aan welke hoofdtaak je de komende week gaat werken.

Stel vast hoeveel tijd je hier mee bezig bent en welk concrete stappen je hiervoor moet ondernemen. Noteer die eventueel op een overzicht voor die week.

Misschien ken jij zelf ook collega’s, vrienden en familieleden die het vervelend vinden dat ze maar moeilijk aan belangrijke doelen toekomen. Stuur ze dan deze e-zine door. Zij kunnen ook hier klikken voor meer informatie.

Wil jij meer werk gedaan krijgen en wil je daar snel mee kunnen beginnen?

Neem contact op als ik je kan helpen om snel zicht te hebben op je doelen en te weten welke keuzes goed en efficiënt zijn. Klik hier voor een startformulier om je hoofdtaken op te noteren.

Contactgegevens

Elders Loopbaan drs. J.F.M. Elders
06-16744045 coach@eldersloopbaan.nl

Wil jij met jouw expertise makkelijker vindbaar worden via Google? Plaats dan 'n abstract van je meest recente artikel op www.eldersloopbaan.nl. Klik hier!

Je kunt je abonnement op deze e-zine hier opzeggen of wijzigen.